AFINUL

11 Vizualizari

Denumire stintifica: Vaccinum myrtillus

Denumiri populare: pomusoare,coacaze,affine.afine de munte

Prezentare: Afinul este un arbusti bogat ramificat ,ramurile sale avand in permanenta culoarea verde. Face parte din familia ericaceelor.Se prezinta ca un arbust scund ,inaltimea sa find de numai 50cm.Frunzele sunt oval-alungite,iar floriile au culoarea roz-palid,dezvoltandu-se in mai-iunie.Fructele sunt de culoare neagra,sau ceva mai deschis – spre grena,cu o nuanta de albastrui-metalizat.Afinul creste pe munte,de la circa 800 de metri in sus , pana spre golurile alpine.

Pentru uz medicinal se culeg frunzele si fructele. Din Frunze se face infuzie, iar din fructe se prepara decoct sau se macereaza. Mai nou, valoare medicinala au si radacinile de afin , din care se prepara un decoct.Alt preparat obtinut din afin este tinctura .

Substante active importante care se gasesc in Frunze, dar mai ales in frunzele de afin: tannin,mirtilina,neomirtilina. Datorita mirtilinei si neomirtilinei,afinul poate fi considerat o sursa exceptionala de insulin – insulina vegetala. Fructele contin pectine,zaharuri,provitamina A,acizi,vitamin C.

Intrebuintari. In tratamentele naturiste,dar si pentru consum in gospodarie.Pentru tratamente se utilizeaza mai ales frunzele,dar nu sunt de neglijat nici fructele. Acrisoare, afinele sunt placute la gust, si pot fi consummate ca orice fruct. Frunzele de afin se remarca printr-o importanta actiune bacteriostatica  si sunt considerate a fi principalul agent terapeutic din structurs acestei plante.

Atat frunzele cat si fructul de afin au o actiune astrigenta si contribuie la reducerea zaharului din sange(diabet). De altfel afinul este cunoscut ca si un insotitor benefic in tratamente privind diabetul.

Afinul este, totodata si un agent active antidiareic, diuretic,  dezinfectant intern, antihemoragic. Specialisti afirma ca tratamentul cu ceai de afin contribuie la cresterea acuitatii vizuale, mai ales pet imp de noapte. Preparatele din aceasta planta au efecte positive si in enterocolite , guta, afectiuni reumatice, tulburari ale circulatiei sangelui, coronarita, sechele de infarct, faringite, stomatite. Produsul principal pentru tratament este ceaiul, ceaiul de frunze, folosit – la nevoie – si in combinatie cu alte plante medicinale. S-au observant efecte positive si in utilizarea afinului sub forma de unguent, in micoze.

Din fructele de afin, cu zahar, alcool si alti ingredient, inclusive mierea, se prepara o bautura alcoolica de casa – afinata. De asemenea, tot pe baza de alcool si afine se prepara lichiorul de afine. Cei inventivi prepara chiar si vin de afine. In ceea ce priveste utilizarea fructului de afin in bucatarie, au fost identificate cel 10 retete alimentare pe baza de fructe de afin.

Afectiunea in care afinul are o mare importanta medicinala , este desigur diabetul. De asemenea, trebuie de retinut si influenta afinului in sporirea acuitatii vizuale, mai ales cand lumina este redusa sau chiar noaptea.

In conditia vietii modern, valoarea economica a afinelor creste, fiind considerate un aliment ecologic

Lasă un răspuns