Calomfirul

0
(0)
117 Accesari

Denumire știinţifică: Tanacetum vulgare; Tanacetum parthenium; Crysanthemum vulgare; Crysanthemum balsamita.

Denumire populară: vetriceaua. Prezentare. Calomfirul este o plantă erbacee, cu dezvoltare perenă, aparţinătoare de familia compozitelor. Are un rizom puternic, contorsionat. Tulpina aeriană este dreaptă și poate ajunge până la 1,5 metri înălţime, fiind acoperită cu perișori foarte fini. Frunzele au formă ovală și sunt ușor crestate. Florile, de culoarea galbenă, se dezvoltă târziu, prin lunile august și septembrie. Această plantă se cultivă, adesea, pentru decor. Pentru nevoi medicinale se recoltează partea aeriană și seminţele. Se prepară infuzie, pulbere, extracte, mixturi, cataplasme, tincturi.

Substanţe active importante: două substanţe specifice – tanacetonă și tanacetină, ulei eteric, flavone, tanozoide, substanţe amare.

Întrebuinţări. Preparatele pe bază de calomfir sunt cunoscute ca vermifuge. Ele au, însă, și alte proprietăţi, fiind antispasmodice, tonice, antiseptice. Unii specialiști recomandă preparatele de calomfir în afecţiuni renale și digestive. Preparatele de calomfir sunt eficiente, de asemenea, în stimularea digestiei și în reechilibrarea ficatului. Potrivit unor observaţii mai vechi, aceste preparate au efecte și în dureri de stomac, reumatisme și gută, oboseală accentuată, menstruaţie insuficientă (reglează hemoragia menstruală). Legat de această ultimă recomandare, trebuie menţionat și faptul că preparatele din calomfir pot provoca avortul. Totodată, se știe, prin tradiţie, că preparatele de calomfir contribuie activ la asigurarea echilibrului psihic și nervos al femeilor aflate în suferinţe specifice, combătând stările de spirit confuze, de isterie, de tensiune nervoasă, migrenele. Calomfirul este o plantă ce va fi utilizată cu precauţie, deoarece prin supradozare poate avea efecte toxice. Este interzisă utilizarea calomfirului în timpul sarcinii.

Cât de utilă a fost această postare?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rating mediu 0 / 5. Numărătoarea voturilor: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care notează această postare.

Author: admin

Lasă un răspuns