Agrisele

Denumire stintifica: Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia

Denumire populara: pomusoarePrezentare. Agrisul este un arbustcu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobate. Florile, de culoare versuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. Fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, gustul fiind dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica.

Culoarea lor poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica. Recoltarea agriselor se face pe tot parcursul verii. Agrisul creste in zona montana si subalpine, prin tufarisuri si paduri. Apare si sub forma cultivate, agrisele fiind prelucrate,cu success, in industria alimentara. Agrisele au si o valoare medicinala , fiind bogate in saruri minerale si vitamin. In practica naturista, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1kg de agrise pe zi.

Substante active importante: vitaminele A,B1,B2,C si P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine.

Intrebuintari. Agrisele sunt fructe mult cautate de naturisti. Datorita, continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale , sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite fructul vacantelor de vara petrecute la munte(agrisele sunt un excelent tonic-aperitiv , dar si un bun digestive). In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate  datorita calitatilor lor laxative si depurative. Au efect, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta, in afectiuni cardiace. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si efficient. Agrisele sunt recomandate, cu incredere,in curele de slabit